Lago Film Fest je festival neodvisnega filma in umetnosti nasploh, ki je v zadnjih šestnajstih letih v malo italijansko mestece Lago pripeljal vrsto umetnikov, filmskih ustvarjalcev in performerjev in z njimi seznanil množico navdušenih gledalcev, norcev in oboževalcev.

Festival se je rodil iz projekta povezovanja umetnosti in postal prava kulturna znamenitost. Temelji na vključevanju, dialogu z okoliško pokrajino in nenehno interakcijo med različnimi umetniškimi formami. Na FeKK-u vam bomo tako predstavili dva programa kratkih filmov iz našega arhiva.

Naša selekcija italijanskih filmov raziskuje primitivno identiteto skozi fuzijo različnih stilov – kot je to za LFF tudi v navadi. Obenem skušamo z njo zajeti tudi rdečo nit naše kuratorske politike zadnjih desetih let: od neznanih kultnih filmov, ki manko tehničnih sredstev pretvorijo v nameren estetski izraz, ki neizpodbitno vpliva na filmsko ustvarjanje, prek del, ki eksperimentirajo s filmskim jezikom, do divjih animacij in dokumentarnih filmov z univerzalnimi zgodbami.

Primitivna identiteta izvira iz avtorjev, zgodb, ki jih pripovedujejo, procesov raziskovanja in izbire, ki jih letno ponovimo, ko se potopimo v italijanski film. Z drugimi besedami, gre za primitivno identiteto, ki je naša lastna.

Naš mednarodni izbor se nagiba k bizarnemu in srhljivemu (the weird and the eerie), nedoumljivima estetskima kategorijama, ki sta ljubi tako Lagu kot Marku Fisherju, filozofu, ki ju je teoretsko opredelil: silovita nepredvidljivost telesa in nelagodje, ki se pojavi, ko nečesa, kar bi moralo biti, ni (ali obratno). Prva kategorija naseljuje homoerotično fantazmagorijo v Knockstrike, neskončno dolgo TV reklamo v Veliki izbiri, ezoterične obrede antropomorfnega kunca v Založenih spominih (osupljiv animacijski debi Ivane Radić), vse do mazohistične pinjate v Sladki boli. Druga kategorija se suče po ne-krajih Lova na zajce in njegovem naredi-sam lovu prek floridskih Everglades ter na koncu zaplava v bazenu, polnem satanizma (ki sicer ni fizično prisoten, kajti hudič je v detajlih), v španski Zlati legendi, zmagovalki naše lanskoletne edicije.

Carlo Migotto, Federica Pugliese

Novica