Back to the top

PROFeKK

Rok Kajzer Nagode: digitalizacija in restavracija filma V temi (Žarko Lužnik, 1979)

Projekcija filma, predstavitev.

Na ogled bo kratki film V temi (1979, 18′) režiserja Žarka Lužnika, takrat študenta filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Digitalizacija in restavracija filma je nastala kot praktični del magistrske naloge študija filmske fotografije na AGRFT Roka Kajzerja Nagodeta, ki bo predstavil tehnične težave in etične dvome, s katerimi so se soočali sodelujoči pri projektu približevanja prvotnemu videzu Lužnikovega študentskega dokumentarnega filma.

V sodelovanju s SCCA−Ljubljana, partnerjem evropskega projekta Zgodbe, ki še niso napisane (Not Yet Written Stories), ki poteka s podporo podprograma EU Ustvarjalna Evropa − Kultura in ki bo na podlagi raziskave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem spletnem repozitoriju.

Jezik: angleščina. Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

Kino prostori

Predstavitvi, omizje.

Kinodvorana je glavni, a nikakor ne edini fizični prostor, ki danes daje zavetje filmom, filmskim ustvarjalcem in gledalcem. Gostje bodo predstavile dva zelo različna primera inovativnega umeščanja filmske umetnosti v izbrane prostore vasi in mesta.    

Vida Rucli in Janja Šušnjar, Postaja Topolove, Italija

Topolove je majhna vas v občini Grmak, na meji med Italijo in Slovenijo. Do nje pelje vijugasta cesta, ki se zaključi v vasi. Pred skoraj tremi desetletji je tu zaživela prva Postaja Topolove, ki je naselje na hribu rešila pred usodo mnogih izpraznjenih vasi v Benečiji. Vsako poletje Postaja Topolove na novo zaživi kot praznik doživljanja in ustvarjanja umetnosti, ki prinaša navdihujoč preplet vizualne, besedne in zvočne umetnosti, redno tudi raznovrstne filmske govorice avtorjev z vseh koncev sveta. 

Zala Velkavrh, prostoRož & EDO – filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi, Slovenija 

Poslanstvo kulturnega društva prostoRož je izboljšanje javnih urbanih prostorov. Društvo deluje že od leta 2004 in se posveča javnim prostorom v mestih ter njihovemu pomenu za lokalno prebivalstvo in družbo nasploh. Člani posebno pozornost namenjajo sicer spregledanim javnim površinam in jih revitalizirajo v skladu s potrebami prebivalcev in obiskovalcev. Organizirajo tudi festival EDO, ki skozi film razkriva sedanje in pretekle izzive mest. Njegova posebnost je tudi to, da se ne odvija v kinodvoranah, temveč na različnih lokacijah po Ljubljani, ki so s filmom tematsko povezane.

Na omizju sodelujejo tudi:

Viviana Carlet, Lago Film Fest, Italija

Lago Film Fest je mednarodni festival kratkih filmov, dokumentarcev in scenarijev, ki deluje že od leta 2005. Na obalah in med kamnitimi hišami objezerskega mesteca Revine Lago devet dni prireja pogovore, videoprojekcije, delavnice, umetniške performanse, živo glasbo in vsako leto povabi posebne goste.

Marta Baradić, Kino Katarina, Hrvaška / Katarina Cinema, Croatia

Kino Katarina je večerni kino na prostem, ki se od leta 2016 v poletnih mesecih odvija na puljski obali. Projekt sloni na principu DIY (naredi-sam) in je intervencija – odgovor na določene pomembne probleme ali potrebe skupnosti, ki jim odgovorni ne posvetijo pozornosti.

Nenad Borovčak, Tabor Film Festival, Hrvaška 

Tabor Film Festival je mednarodni festival kratkega filma s tekmovalno noto. Odvija se od leta 2003, in sicer na zgodovinski lokaciji gradu Veliki Tabor v Zagorju na severu Hrvaške. Poleg tekmovalnega programa vključuje tudi retrospektivo kratkega filma, filmske delavnice, glasbeni program in razstave.

 

Moderira 

Varja Močnik, strastna zaveznica filma in kina

Jezik: angleščina. Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

Festivalske distribucijske strategije feat. Marija Milovanovic (LEMONADE FILMS) in Wouter Jansen (Square Eyes) 

Predstavitev.

Ob poplavi filmskih festivalov se zlahka izgubimo v iskanju najustreznejšega, na katerega bi prijavili svoj film. Kdaj in kje med ustvarjanjem filma začeti, na katerih festivalih film predvajati sprva in katere izbrati po premieri? Kako iz festivalskega gostovanja iztržiti čim več? Kakšne možnosti imamo za predvajanje in širjenje filma po spletu? Marija Milovanovic iz agencije LEMONADE FILMS in Wouter Jansen iz agencije Square Eyes nam bosta na svoji predstavitvi razkrila, kako svetu najbolje pokazati svoj kratki film.

Jezik: angleščina. Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

Short Waves Festival: Potenciali kratkega filma pri oblikovanju skupnosti in izobraževalnih dejavnosti 

Spletno omizje na platnu

Globalna pandemija je spremenila tako način prikazovanja filma kot sodelovanja v filmski kulturi. Splet je otežil oblikovanje skupnosti, ki temelji na kolektivni izkušnji ogleda filma. Prav tako je vzniknilo mnogo novih izzivov na področju uporabe filma v izobraževalne namene. Zato bodo gostje predstavili najboljše primere rabe kratkih filmov v izobraževanju in strategije za potrebe oblikovanja skupnosti, ki ustrezajo času covida-19. Predavanje soorganizirata festivala Short Waves in FeKK ob prijazni podpori British Councila.

 

Gostje

Viviana Carlet, ustanoviteljica in umetniška vodja festivala Lago Film Fest, Italija

Diana Mereoiu članica programskega odbora pri VIS Vienna Shorts, distributorka pri Lemonade Films 

Suzy Gillett, izvajalka filmsko-vzgojnih vsebin, kuratorka, kreativna svetovalka pri Film Labs, VB

Ana Cerar, programska koordinatorka pri Kino Otoku, projektna vodja pri Otok Institute, Slovenija

Moderator: Emilia Mazik, Short Waves Festival, Poljska

Jezik: angleščina. Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28