Celo v vsestransko katastrofičnem letu 2020 na slovenski filmski živelj občasno posije kak žarek upanja. Tako se nam obetajo kar štirje dnevi metaforičnega opoldanskega sonca v obliki tretje izvedbe strokovnega programa za kratkofilmske profesionalce PROFeKK, ki je bil dolgo časa pod vprašajem. Še dobro, da gre v tretje rado in da je svetu zaenkrat uspelo preživeti lasten konec.

Od konca marca do začetka junija so sicer pri nas kar čez noč umanjkale kinodvorane, ti posvetno-sveti prostori, ki so sicer glavni, a nikakor edini fizični prostor, ki daje zavetje filmski umetnosti, kar je še posebej opazno na filmskih festivalih. Tako na letošnjem PROFeKK-u v središče zanimanja postavljamo prav posebne kino prostore v mestu, na vasi in povsod vmes, o čemer se bomo pogovarjali s kopico zgovornih domačih in tujih gostov, predstavnikov Postaje Topolove (IT), prostoRoža in festivala EDO (SI), Lago Film Festa (IT), Kina Katarina in filmskega festivala Tabor (HR). Temo dopolnjujemo z dvema avstrijskima gostoma, čarodejema snovanja distribucijskih strategij, Marije Milovanović iz agencije LEMONADE FILMS in Wouterja Jansena iz agencije Square Eyes, ki bosta govorila o umeščanju kratkih filmov v festivalske programe. Domači filmar Rok Kajzer Nagode pa bo spregovoril o tem, kako najti prostor za filmske klasike v digitalni sedanjosti, natančneje o izkušnji digitalizacije in restavracije kratkega filma V temi (1979) Žarka Lužnika, ki si ga bomo ob predstavitvi tudi ogledali.

Sodelovanje z znamenitim poljskim festivalom kratkega filma Short Waves prinaša edinstven spletno-živ dogodek z zgovornim naslovom Potencial kratkega filma pri oblikovanju skupnosti in izobraževalnih dejavnostih. FeKK galaksijo bosta zastopali zastopali Viviana Carlet (Lago Film Fest) in Ana Cerar (Kino Otok).

Po prijateljskem prevzemu bo na FeKK-u tudi letos potekala Kratka scena, peto leto zapored prva in edina scenaristična delavnica za kratki film v Sloveniji, tokrat pod mentorstvom Wima Vanackerja, priznanega mednarodnega strokovnjaka s področja scenaristike, trenutek za svetlo prihodnost pa predstavljajo tudi mladi udeleženci  filmskokritiške delavnice Ostrenje pogleda, ki bodo pozorno pretresali kratke filme na FeKK-u.

Skratka, n e p o z a b n o b o, kljub vsesplošni katastrofi. Pridite. 

Tanja Hladnik

Novica